Design av handtag

Det finns specifika fördelar med de olika typerna av handtagsdesign, men den viktigaste faktorn är vilken design som känns mest bekväm. Vad som känns bekvämt kan variera från stylist till stylist - beroende på formen på handen och deras klippstil. De viktigaste typerna av handtagsdesign är:


Classic handtag

Handtagen är symmetriska och ser raka ut. Att använda en sax med ett symmetriskt utformat handtag gör det möjligt att ändra hur saxen hålls för en större grad av frihet.

Offset handtag

Det ena handtaget är längre än det andra. Offsetdesignen är mer ergonomisk och gör att armen och armbågen kan vara i ett lägre läge, vilket generellt är mer bekvämt. Hur mycket offset handtaget är varierar. Offset-varianten "Crane" har en ytterligare grad avvikelse mellan handtagen för maximal komfort.

Vänster eller högerhänt?

När det är möjligt rekommenderas det att använda korrekt saxkonfiguration, eftersom det kommer att göra klippningen mer naturlig - vilket hjälper till att förhindra skador på händer och handleder.

Vilken storlek ska jag ha på saxen? 

Storleken anges vanligtvis i tum och mäts från själva spetsen av bladkanten till slutet av det längsta fingerhålet (inkluderar inte fingerstödet). 

Vissa stylister föredrar korta saxar, andra föredrar långa. Till viss del beror det på vilken typ av klippning som görs. Många tycker att kortare saxar är mer lämpade för detaljarbete, och längre saxar är mer lämpade för klippning av större sektioner. 

Mäta med handflatan

Det vanligaste sättet att hitta den idealiska storleken är att placera en sax på handflatan, med fingerhålet vid tumbasen. Bladets spets ska vara i den sista delen av långfingret. Men det viktigaste är alltid att saxen känns rätt.